Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieśc ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
3.Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem
Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kawałek ciasta na spód tortownicy.
4.Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min) w temp. 190 stop. Wyłożyć gorące jabłka, na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta.
Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 50 minut w 175 stop.
Komentarze