Jabłecznik na kruchym cieście

4.98 (184 ocen)

Moje najlepsze ciasta to jabłecznik na kruchym cieście. Uwielbiam takie ciasta do kawy, proste i do tego smaczne.

Składniki:

  • Ciasto
    mąka - 3 szkl
    cukier -1/2 szkl
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    żółtka - 4 szt
    masło - 250 g
    tłuszcz do formy
    cukier waniliowy -1 opak
    Masa jabłkowa :
    jabłka szara reneta - 2 kg
    galaretka cytrynowa -2 opak
    1 płaska łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.98 (184 ocen)

Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieśc ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić.
  • 2. Masa jabłkowa:

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
  • 3. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem
    Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kawałek ciasta na spód tortownicy.
  • 4. Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min) w temp. 190 stop. Wyłożyć gorące jabłka, na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta.
    Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 50 minut w 175 stop.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować