1.Masa jabłkowa: jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok.2 cm). Kawałki jabłek przełóż do szerokiej patelni z grubym dnem. Przykryj i praż jabłka na małej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając przez ok.20 minut. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i cynamon. Praż jeszcze ok.5-10 minut, do momentu, aż jabłka puszczą sok i zrobią się klejące. Pod koniec dodaj kaszę manną, wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
2.Ciasto: jajka roztrzep z cukrem na gęstą, lśniącą pianę. Następnie cienką strużką wlej olej. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z masą jajeczną. Większą część ciasta wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( o wym.24/24 cm). Piecz ok.20 minut w 180 st. Na chwilę pozostaw w uchylonym piekarniku, po czym rozłóż podprażone jabłka. Na jabłkach rozsmaruj pozostałe, odstawione wcześniej ciasto.
3.Ciasto piecz jeszcze 40 minut w 180 st. Wystudź. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Polej wierzch ciasta i dowolnie udekoruj.
Komentarze