1.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w dość grubą kostkę .Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut ,co jakiś czas mieszając. Odstawić.
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać do miski. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilinowym, solą i żółtkami na puch. Białka ubić na sztywno. Do utartego ciasta dodawać naprzemiennie ubite białka i mąkę i delikatnie mieszać szpatułką. Połowę ciasta wyłożyć do formy – wyrównać. Łyżką nakładać jabłka na ciasto i wyrównać ,posypać cynamonem. Wyłożyć pozostałe ciasto i rozsmarować równomiernie na wierzchu. Posypać cynamonem i delikatnie przemieszać łyżką, żeby cynamon się zlał z ciastem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut, aż ciasto się przypiecze.Oprószyć cukrem pudrem .Smacznego.
Komentarze