Jabłecznik

4.2 (15 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatny,mięciutki i bardzo puszysty jabłecznik wychodzi idealnie za każdym razem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200g masła
    190g skrobi ziemniaczanej
    150g mąki pszennej
    150g cukru
    6 jajek
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    2 kg jabłek
    30g masła
    2-3 łyżki cukru
    pół łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.2 (15 ocen)

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w dość grubą kostkę .Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut ,co jakiś czas mieszając. Odstawić.
    Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać do miski. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilinowym, solą i żółtkami na puch. Białka ubić na sztywno. Do utartego ciasta dodawać naprzemiennie ubite białka i mąkę i delikatnie mieszać szpatułką. Połowę ciasta wyłożyć do formy – wyrównać. Łyżką nakładać jabłka na ciasto i wyrównać ,posypać cynamonem. Wyłożyć pozostałe ciasto i rozsmarować równomiernie na wierzchu. Posypać cynamonem i delikatnie przemieszać łyżką, żeby cynamon się zlał z ciastem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut, aż ciasto się przypiecze.Oprószyć cukrem pudrem .Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masło Mąka Cynamon Jajka Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować