1.Margaryna,cukier, cukier wanil. ucierać ,z 10-15 min miksując dodawać po jednym jajku i po 2 łyżkach mąki z proszkiem wymieszanym i tak do skończenia składników.Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekać 15 min. Po 15 min wyjąć wyłożyć usmażone jabłka i na jabłka wyłożyć drugą część ciasta rozsmarować i do piekarnika 180 stopni aż się ładnie zarumieni. Ostudzić i polukrować lukrem wymieszanym z olejkiem pomarańczowym.
JABŁKA:Masło z cukrem rozpuścić ,dodać jabłuszka obrane i utarte na tarce o grubych oczkach,smażyć dodać gałkę muszkatołową i cynamon . Na koniec w pół szkl. wody rozmieszać budyń i wlać do jabłek chwilę pogotować ,mieszając.
Porady
Jabłuszka można również jak ktoś lubi w kawałkach to pokroić w kostkę i tak samo jak wyżej smażyć nie za długo .
Komentarze