JABŁECZNIK

4.5 (199 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosty ,smaczny ,jabłecznik, niedrogi .

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    *Kostka margaryny palmy
    *1 szkl. cukru
    *2 cukry wanil.
    *6 jajek
    *1 szkl. mąki tortowej
    *1 szkl. mąki ziemniaczanej
    *3 łyżeczki proszku
    MASA JABŁKOWA:
    2 Kg jabłek
    *2 łyżki masła
    *4 łyżki cukru
    *cynamon
    *gałka muszkatołowa około pół łyżeczki
    *budyń wanil
    *
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Jajko

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik 1. Margaryna,cukier, cukier wanil. ucierać ,z 10-15 min miksując dodawać po jednym jajku i po 2 łyżkach mąki z proszkiem wymieszanym i tak do skończenia składników.Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekać 15 min. Po 15 min wyjąć wyłożyć usmażone jabłka i na jabłka wyłożyć drugą część ciasta rozsmarować i do piekarnika 180 stopni aż się ładnie zarumieni. Ostudzić i polukrować lukrem wymieszanym z olejkiem pomarańczowym.
    JABŁKA:Masło z cukrem rozpuścić ,dodać jabłuszka obrane i utarte na tarce o grubych oczkach,smażyć dodać gałkę muszkatołową i cynamon . Na koniec w pół szkl. wody rozmieszać budyń i wlać do jabłek chwilę pogotować ,mieszając.

Porady

Jabłuszka można również jak ktoś lubi w kawałkach to pokroić w kostkę i tak samo jak wyżej smażyć nie za długo .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować