INTENSYWNIE CZEKOLADOWE CIASTO Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowo-kakaowe ciasto z jabłkami i dużą ilością polewy czekoladowej na jesienne dni.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    6 większych jabłek
    1/2 szklanki rumu
    garść orzechów włoskich
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżeczki sody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 czubatych łyżek kakao
    płaska łyżeczka cynamonu
    150 g masła

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    300g czekolady deserowej lub 150g czekolady gorzkiej i 150g czekolady mlecznej
    200ml śmietanki 30% w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Intensywnie czekoladowe ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Intensywnie czekoladowe ciasto z jabłkami 1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Do jabłek dodać orzechy włoskie, zalać rumem i zostawić na godzinę.
  • Intensywnie czekoladowe ciasto z jabłkami 2. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
    Przygotować blaszkę o wymiarach 25x30cm.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
    W garnuszku rozpuścić masło i zostawić do przestudzenia.
    Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem wymieszać razem i przesiać przez sitko do osobnej miseczki.
    Do misy miksera wsypać cukier i dodać całe jajka. Ubijać na średnich obrotach do momentu podwojenia objętości i rozpuszczenia cukru.
    Do masy jajecznej dodać jabłka z orzechami namoczone w rumie, delikatnie wymieszać szpatułką.
    Następnie w dwóch turach wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Lekko przemieszać, wlać przestudzone masło i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy ją masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Wylewamy delikatnie ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  • Intensywnie czekoladowe ciasto z jabłkami 4. POLEWA CZEKOLADOWA:
    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do metalowej lub szklanej miski.
    W garnku zagotować wodę w takiej ilości, aby po wstawieniu do niego miski z czekoladą, woda nie dosięgała do dna.
    Miska powinna całkowicie zakryć garnek, aby nie wydostawała się z niego para, do roztapianej czekolady nie powinna się dostać nawet kropla wody.
    Zmniejszyć ogień na minimalny i od czasu do czasu mieszając rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
    Gdy czekolada będzie dobrze rozpuszczona wyłączyć gaz i wlać śmietankę. Wymieszać do połączenia czekolady ze śmietanką.
    Gotową polewę wylać na ciasto.

Porady

Bardzo proste ciasto czekoladowe. Trzeba pamiętać, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Składniki łączymy ze sobą bardzo delikatnie. Do jabłek i orzechów można dodać także garść rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować