Idealny miodownik

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Miodownik to tradycyjne, pyszne ciasto karmelowo-miodowe. Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, przygotowywany tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżki kakao
    2 małe jajka
    1 łyżka margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar
    1 płaska łyżeczka sody (do masy )
    2,5 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka sody ( do mąki )

    Składniki masa :

    1L mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1,5 kostki margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar
    1 laska wanilii
    1 puszka masy kajmakowej ( u mnie 500g)
    kakao do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Idealny miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodownik 1. ciasto :

    Do miski wsyp cukier, kakao i sodę. Dodaj miód, margarynę i wbij jajka. Postaw garnek na garnku z gorącą wodą i ubijaj na parze przez 10-15 minut. Na stolnicę wysyp mąkę z sodą. Zrób wgłębienie i wlej wolnym strumieniem masę , cały czas łącząc z mąkę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel ciasto na 4 równe części ( najlepiej podziel ciasto przy pomocy wagi). Rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Jeden z placów włóż do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Placki powinny być twarde.
  • 2. masa :

    Odlej do miski 1 szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka. Wrzuć pokrojoną laskę wanilii na pół i wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia. Wolnym strumieniem wlej mieszankę mleka z mąką. Cały czas energicznie mieszając aż będzie gęsta. Odstaw z ognia, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami dodaj masę mleczną oraz masę kajmakową. Każdy placek posmaruj masą układając kolejny. Górę ciasta posmaruj masą. Posyp kakao i odstaw do lodówki na całą noc.
  • 3. Blaszka : 30cm x 24 cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować