Sernik idealny

  • wyświetlono: 3182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wysoki, wilgotny i puszysty sernik, w dodatku nie trzeba się obawiać, że opadnie - po prostu sernik idealny! Najlepszy w smaku!

gotowanieiblogowanie
  • 150min

Składniki

blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka - ale sernik urósł wyższy

1kg białego sera białego śmietankowego
1,5 szklanki cukru pudru
500g serka homogenizowanego waniliowego (czasem kupuję opakowanie 450g i takie dodaję)
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego
6 jajek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik idealny

  • 1. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym aż do otrzymania pięknej, gęstej żółtej masy. Zwalniamy obroty miksera do minimum i dodajemy porcjami biały ser a później serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

    Na tym etapie możemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego.
  • 2. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika.
  • 3. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

Porady


Sernik piekę z termoobiegiem

W trakcie pieczenia nie zaglądamy do piekarnika.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jak to mówi moja ciocia, jajka na sernik mają leżeć dobę poza lodówką.

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Ser typu "kiełbasa" to tłusty twaróg mielony, bardzo różni się konsystencją i smakiem od "wiaderka".

Jeśli chcecie dodać brzoskwinie, to powinny być one mocno osuszone, takie prosto z puszki też można dodać, ale wtedy dodajemy 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatosernikWielkanocświętawiosnaboże narodzeniejesieńprzepisy świątecznesernik idealnysernik najlepszy
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-07cr6tq

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

pączki idealne

Pączki, pączki, pączki! są dobre...

Biszkopt

Dodane przez: anaid123

Idealny biszkopt

Super biszkopt który zawsze się...

Gofry idealne

Dodane przez: Di bloguje

Gofry idealne

Idealne gofry powinny być chrupiące...

rafaello

Dodane przez: Goniak

Rafaello - idealne)

Przepis mojego autorstwa na idealną...

Dodane przez: morgencafe

Idealny piernik

Pyszny piernik, który wykonają...

Biszkopt

Dodane przez: natalieb88

Biszkopt idealny

Jeszcze nigdy na tym przepisie...