Sernik idealny

4.48 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Soczysty, wyraźny smak twarogu

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (spód):
    - 1 i 1/2 szklanki mąki,
    - 1/2 kostki masła schłodzonego,
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 żółtko,
    - 2 łyżki śmietany 18%,
    - 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
    - 2 łyżki kakao,
    - szczypta soli.

    Masa serowa:
    - 5 twarogów klinek Delikate (po 250 g opakowanie np. Biedronka),
    - 6 jajek + 1 białko z pozostałego z ciasta,
    - 1 szklanka cukru (lub więcej do smaku),
    - 1 łyżka pasty waniliowej,
    - 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (np. Winiary),
    - 1/2 kostki masła (stopionego ostudzonego).
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki wrzucamy do misy i wyrabiamy w mikserze lub blenderem. Tortownicę o średnicy ok. 27 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, najlepiej przyciskając palcami do dna blaszki. Wstępnie podpiekamy sam spód ok. 8-10 min. w 180°C. W tym czasie w misie miksera mieszamy masę serową: wkładamy ser, cukier i pastę waniliową, mieszamy. Sprawdzamy czy jest w miarę słodkie. Następnie dodajemy jajka, budyń. Mieszamy ponownie. Na sam koniec dodajemy stopione i przestudzone masło. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 180°C.

    Dobra rada:
    Ja od razu przykryłam wierzch sernika papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie spiekł. Po godzinie sprawdzamy czy na serniku urosła górka po całości, a najbardziej na środku. Jeśli tak - możemy już wyjąć. Jeżeli nie - pieczemy dalej ok. 15 min. Jeśli sernik jest dość blady zdejmuję papier do pieczenia z góry sernika i piekę, aż ładnie się zarumieni. Po wyjęciu i chwili wystygnięcia, gdy boki sernika będą wysokie, a góra opadnie możemy sernik wyjąć z formy położyć na większej desce do krojenia (mam taką kwadratową z Ikea) i przykrywamy górę sernika szkłem hartowanym. Pod ciężarem szkła sernik nam równomiernie opadnie. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Mi osobiście sernik smakuje na drugi dzień, gdy już stężeje leżąc całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować