Biszkopt idealny

  • wyświetlono: 4440 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Wysoki, puszysty i równiutki.

IMG_3480

Składniki

Na tort o śr. 21cm:
4 jajka
3/4 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt idealny

  • 1. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed robieniem tortu. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach lub po prostu łyżką, połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boki zostawić bez papieru i bez tłuszczu) , wylać ciasto, wyrównać i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół), sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł. Od razu po wyjęciu z piekarnika zrzucić na podłogę z wysokości ok 40-50 cm. Ostudzić w formie a następnie podzielić ostrym nożem na 3 krążki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylatortCiastoradybiszkopt idealny

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt Rzucany

Dodane przez: gotowanietoproste

Biszkopt Rzucany

Przepis na biszkopt równy, dość...

Idealne kruche ciasto

Dodane przez: elagie

Idealne kruche ciasto

Kruche ciasto, które możemy wykorzystać...

sernik idealny

Dodane przez: Elwira

Sernik idealny

Sernik w stylu londyńskim - jedwabiście...

Biszkopt kawowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Biszkopt kawowy

Biszkopt kawowy wykorzystuję do...

BISZKOPT RZUCANY

Dodane przez: magdzia44448

BISZKOPT RZUCANY

Idealny, puszysty... taki, który...

Jasny biszkopt

Dodane przez: PatiGotuje

Jasny biszkopt

Klasyczny i uniwersalny przepis....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE