Biszkopt idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt najlepiej upiec dzień przed robieniem tortu. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach lub po prostu łyżką, połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boki zostawić bez papieru i bez tłuszczu) , wylać ciasto, wyrównać i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół), sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł. Od razu po wyjęciu z piekarnika zrzucić na podłogę z wysokości ok 40-50 cm. Ostudzić w formie a następnie podzielić ostrym nożem na 3 krążki.
Komentarze