Idealny ciemny biszkopt

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Stabilny, wysoki, ale puszysty biszkopt, który nie opada

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na fi 18cm:

    7 białek w temp. pokojowej
    260g cukru drobnego
    190g mąki tortowej typ 450
    50g kakao bez cukru
    7 żółtek w temp. pokojowej
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Idealny ciemny biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, gdy zaczną powstawać tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijać 2 min.
  • 2. W miseczce wymieszać żółtka z olejem.
  • 3. Kiedy cały cukier zostanie dodany do białek i będzie rozpuszczony wlać wolnym strumieniem wymieszane żółtka z olejem i ubijać tylko do połączenia się składników.
  • 4. W dwóch turach przesiać suche składniki do misy z jajkami i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać całą masę.
  • 5. Dobrze wymieszane ciasto przelać do rantu wyłożonego tylko na spodzie papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160° góra – dół. Biszkopt piec do tzw. suchego patyka około 45 – 50 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować