Idealny biszkopt - nie opada!

4.37 (226 ocen)

  • 30 min

Biszkopt z tego przepisu nie opada, zawsze pięknie rośnie, po przekrojeniu nie kruszy się. Cała tajemnica tkwi w tym, że część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną.

  • 30 min

Składniki:

  • 7 jajek L
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.37 (226 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Idealny biszkopt - nie opada! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie partiami wsypujemy do masy jajecznej. Całość mieszamy delikatnie łopatką.
  • 2. Biszkopt przelewamy do formy o średnicy ok 25 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Masę biszkoptową wyrównujemy, a następnie z wysokości ok 30 cm upuszczamy tortownice na blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • 3. Biszkopt pieczemy 35 - 40 minut w 170*C bez termoobiegu. Zaraz po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika i z wysokości ok 30 cm znów upuszczamy na blat. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.

Porady

Biszkopt z tortownicy tej wielkości da się podzielić na 3 części. Z większej ( 30 cm ) już tylko na dwie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować