Idealny biszkopt na tort

4.49 (153 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nic nie opadający.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Idealny biszkopt na tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły.
    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 4 blaty.

    Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować