Zapiekana łopatka

  • wyświetlono: 366 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na smaczne, pieczone mięso. Polecam na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapki.

  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 kg chudej łopatki wieprzowej
1 łyżka miodu
6 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka przyprawy gyros
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
rękaw do pieczenia
blaszka

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekana łopatka

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy z wody. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Do miski wkładamy mięso i polewamy marynatą, dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy do marynowania na 4 godziny.
    Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 30 minut.

Porady

Czas przygotowania bez marynowania mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ocet balsamicznymiódprzyprawa gyrostania kuchniaszkoła babciMój niedzielny obiadsólpieprzmięso z łopatkipapryka słodka w proszkukuchnia na zimę

Komentarze

Podobne przepisy

Domowa z szynka z szynkowara

Dodane przez: martynaprzewlocka

Szynka domowa z szynkowara

Szynka domowa z szynkowara to wędlina,...

Smacznego :)

Dodane przez: PawelPaw

Polska Swojska Kiełbasa

W dzisiejszych czasach tradycja...

konserwa ze słoika

Dodane przez: Mariola123

MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ

Mięso ze słoika smakuje wybornie,...

Schab gotowany

Dodane przez: AnetaJ

Schab gotowany

To prosty i smaczny, a przede wszystkim...

Szynka pieczona

Dodane przez: MałaMi

Szynka pieczona - domowa wędlina

Odkąd pierwszy raz upiekłam mięso...

Filetówka z szynkowara

Dodane przez: BABECZKA 35

Filetówka z szynkowara

Domowe wędliny są najlepsze. Wiemy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE