Obłędne i efektowne ciasto JAGÓDKA - z jagodami i kremem śmietankowym

3.88 (17 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

obłędnie pyszne ciasto z jagodami i kremem :) Ciasto Jagódka :) Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze cudownie smakuje. Jest bardzo łatwe i na każdym zrobi wrażenie.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *blaszka ok 25x35cm

    Używam szklanki 250ml





    CIASTO KAKAOWE

    baza

    -3/4 szkl wody

    -3/4 szkl cukru

    -3/4 szkl oleju

    -4 pełne łyżki kakao



    -6 jajek
    -1/3 szkl cukru
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1,5 łyżeczki sod
    -2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej ok 300g


    MASA JAGODOWA

    -ok 250g jagód leśnych
    -750g sera z wiaderka lub serka homogenizowanego naturalnego
    -330ml śmietanki 30 lub 36%
    -2,5 łyżki żelatyny
    -150ml wrzątku
    -1,5 szkl mleka w proszku
    -1 szkl cukru pudru 170g



    MASA ŚMIETANKOWA
    -330ml śmietanki 30 lub 36%
    -250g serka mascarpone
    -4 kopiaste łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

3.88 (17 ocen)

Obłędne i efektowne ciasto jagódka - z jagodami i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. Na początek zrobimy bazę ciasta

    do garnka dajemy wodę, cukier, olej i kakao-mieszamy i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i studzimy



    Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę-odkładamy ją



    Żółtka ubijamy na gęsty kogel mogel z 1/3 szkl cukru

    dodajemy ostudzoną masę kakaową-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek i sodę-miksujemy.

    Na koniec dodajemy pianę z białek-delikatnie mieszamy do połączenia.

    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia-wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka.
    Ciasto studzimy, ścinamy górę-ciasto z góry kruszymy do miseczki i odkładamy na później.

    W ostudzonym cieście kakaowym robimy otwory (nie na wylot) np drylownicą do jabłek czy tylką.
  • etap 2. Ciasto z otworów też kruszymy i dodajemy do tego, które ścięliśmy z góry ciasta.

    MASA JAGODOWA

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wozie, dokładnie mieszamy i studzimy

    Jagody blendujemy

    śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

    Dodajemy 750g sera z wiaderka (może być tez serek homogenizowany naturalny)

    miksujemy, dodajemy jagody-miksujemy. Dodajemy mleko w proszku-miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy do połączenia.

    Masa jest lejąca ale taka ma być, dzięki temu dostanie się do otworów.Masę wylewamy na ciasto kakaowe, uderzamy blaszką o lat tak by masa dokładnie wyłynęła do otworów i odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę do stężenia.

    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu (krem można usztywnić żelatyną 1 łyżka 75ml wrzątku)

    Krem wykładamy na masę jagodową,
  • etap 3. wyrównujemy i posypujemy okruszkami ciasta
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe :)

    Ciasto jest niesamowicie pyszne, masa jagodowa idealnie komponuje się z wilgotnym, delikatnym ciastem kakaowym i kremem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować