Ciasto "Tunel kreta" z mandarynkami

4.65 (17 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i efektowne ciasto inspirowane popularnym "Kopcem kreta". Bazą jest równie popularne ciasto murzynek, upieczone w formie keksowej. Wnętrze skrywa krem śmietankowy z serem mascarpone i mandarynkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    250 g masła
    1,5 szklanki* cukru
    3 łyżki kakao
    4 łyżki wody
    4 jajka
    2 szklanki* mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    krem:
    250 g sera mascarpone
    350 g śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 puszki mandarynek w syropie (350 g odsączonych owoców)

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.65 (17 ocen)

Ciasto "tunel kreta" z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło, cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnku o grubym dnie i podgrzewamy na niedużym ogniu często mieszając aż powstanie jednolita masa i cukier się rozpuści. Masę studzimy, dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem, dokładnie mieszamy. Formę keksową o wymiarach 34cm x 13cm (ja używam takiej z odpinanym rantem) wyścielamy wewnątrz papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy. Ścinamy "górkę" i wydrążamy wnętrze tworząc "korytko". Ścięte i wydrążone ciasto drobno kruszymy.
  • 2. Krem:
    Śmietankę mieszamy z serem, dodajemy cukier puder i ubijamy na gęsty krem. Mandarynki dokładnie odsączamy z syropu, dodajemy do kremu i mieszamy. Krem napełniamy wydrążone "korytko" z ciasta tworząc podłużny kopczyk. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, przyklepując je. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy pokrojone w plastry lub w trójkąty.

Porady

Pozostałe pokruszone ciasto można wykorzystać do innych deserów kub do przygotowania bajaderki. Możne je zamrozić. "Korytko" przed napełnieniem masą można skropić syropem z mandarynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować