Ten gulasz oprócz mięsa i papryki, zawiera kurki i dodatkowo chrupiące szparagi :) Do tego ryż lub kasza i mamy pyszne danie obiadowe dla całej rodziny :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g schabu bez kości
1 mała cebula
po pół papryki pomarańczowej, żółtej i zielonej
150 g kurek
1 ząbek czosnku
250 g szparagów zielonych
1 puszka pomidorów krojonych
mielona i słodka papryka
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej do smażenia
Gulasz ze schabem, kurkami i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry, a następnie w kostkę. Mięso przypraw solą, pieprzem, mieloną, słodką oraz ostrą papryką i podsmaż do miękkości na rozgrzanym oleju.
2.Na tym samym oleju podsmaż posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę, pozbawioną nasion paprykę. Pod koniec smażenia dodaj drobniej pokrojone kurki. Całość chwilę podduś, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
3.Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce, ugotuj 3-4 minuty w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedź, przekrój na trzy części i razem ze schabem dodaj do warzyw na patelni. Dodaj pomidory z puszki, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Chwilę podduś, gotowe danie przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarze