Zapiekanka ze schabem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry mięsa pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na gorącym oleju. Dodać posiekaną cebulę i chwilę razem poddusić. Szpinak odparować na suchej patelni z odrobiną wody i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.Pod koniec duszenia połączyć z osączoną z zalewy i pokrojoną w kostkę marynowaną papryką. Ziemniaki umyć , obrać i gotować w posolonej wodzie 10 minut. Następnie osączyć i pokroić w grube plastry.
3.Naczynie żaroodporne wyłożyć połową ziemniaków i szpinakiem. Następnie posypać schabem z cebulką i wyłożyć pozostałe ziemniaki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Posypać nimi ziemniaki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i serem. Przyprawić solą i pieprzem i zalać zapiekankę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.25-30 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze