Zapiekanka ze schabem i warzywami

4.49 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z cyklu: "czyszczenie lodówki". Smaczna, sycąca i kolorowa :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 plastry schabu (250 g)
    6 ziemniaków
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    200 g szpinaku mrożonego
    3 płaty papryki konserwowej
    po pół papryki czerwonej i żółtej
    sos: pół szklanki śmietany
    4 łyżki startego żółtego sera
    2 jajka
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    szczypiorek do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zapiekanka ze schabem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka ze schabem i warzywami 1. Plastry mięsa pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na gorącym oleju. Dodać posiekaną cebulę i chwilę razem poddusić. Szpinak odparować na suchej patelni z odrobiną wody i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • zapiekanka ze schabem i warzywami 2. Pod koniec duszenia połączyć  z osączoną z zalewy i pokrojoną w kostkę marynowaną papryką. Ziemniaki umyć , obrać i gotować w posolonej wodzie 10 minut. Następnie osączyć i pokroić w grube plastry.
  • 3. Naczynie żaroodporne wyłożyć połową ziemniaków i szpinakiem. Następnie posypać schabem z cebulką i wyłożyć pozostałe ziemniaki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Posypać nimi ziemniaki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i serem. Przyprawić solą i pieprzem i zalać zapiekankę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.25-30 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Schab Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować