Chłopski garnek ze schabem i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w plastry następnie w paski, oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i mąką.
Cebulę, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce lub też pokroić w kostkę według uznania.
2.W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć mięso i smażyć aż się przyrumieni.
Następnie dodać cebulę, ziemniaki i marchewkę całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Wlać 1 szklankę wody tyle aby wszystko było przykryte, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek.
Przykryć pokrywka i dusić aż warzywa nieco zmiękną.
3.Następnie dodać kapustę kiszoną i fasolkę szparagową, dolać trochę wody około pół szklanki.
Gotować całość na średnim ogniu około 30 - 40 minut do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać odparowany płyn. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło.
4.Na koniec dodać przecier pomidorowy i majeranek potrawę zagotować doprawić jeszcze ewentualnie do smaku. Jeżeli danie będzie zbyt kwaśne to zależy od kapusty kiszonej można dodać szczyptę cukru.
Komentarze