Risotto ze szparagami i kurkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, kremowe risotto z zielonymi szparagami oraz kurkami, przygotowane na rosole to pomysł na obiad we włoskim stylu.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (500 gram)
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    150 gram świeżych kurek
    500 gram ryżu do risotto
    1,5 litra rosołu
    1 łyżka tymianku
    100 gram parmezanu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto ze szparagami i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli.

    Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i dodajemy do cebuli (główki szparagów zostawiamy na później). Dodajemy również oczyszczone i pokrojone na kawałki kurki. Mieszamy, dodajemy tymianek oraz sól i smażymy przez około 3 minuty.

    Dodajemy ryż, mieszamy i przesmażamy przez minutę. Następnie podlewamy gorącym rosołem i dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Często mieszamy i uzupełniamy odparowujący rosół, wlewając płyn małymi porcjami, po jednej chochelce.

    Dodajemy główki szparagów i dusimy jeszcze około 10 minut, do momentu, aż ryż będzie miał kremową konsystencję.

    Dodajemy łyżkę masła oraz parmezan starty na tarce. Mieszamy i doprawiamy do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować