Smaczny, kolorowy i sycący gulasz z dodatkiem marchewki. Dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą lub z makaronem.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
50 dag mięsa z łopatki
1/2 dużej cebuli
2 średnie marchewki
1 i 3/4 szkl wody
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej
Gulasz z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy, myjemy i kroimy w grube plasterki. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. Do garnka wlewamy 1,5 szkl wody i zagotujemy na małym ogniu. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju około 10 minut, przekładamy razem z pokrojoną marchewką do gotującej się wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy około 1 godzinę. W międzyczasie na pozostałym oleju smażymy cebule na złoty kolor, przekładamy do gotującego się gulaszu. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i mieszamy. Gdy mięso jest miękkie doprawiamy do smaku i wlewamy wodę z mąką. Zagotowujemy.
Komentarze