Gulasz z pieczarkami i marchewką

4.46 (157 ocen)

Jesienna wariacja na temat gulaszu – bardzo aromatyczna i smaczna.

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego
    300g pieczarek
    3 cebule
    3 marchewki
    1 mała czerwona papryka
    Kilka suszonych leśnych grzybów
    Olej do smażenia
    Mąką pszenna
    2-4 liście laurowe
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na patelni. Gdy nabierze brązowego koloru, przełożyć mięso do garnka.
  • 2. Marchewkę pokroić w talarki, cebulą i paprykę w kostkę, a pieczarki w plastry (wielkości talarków marchewki).
  • 3. Na tej samej patelni co mięso podsmażyć warzywa. Zaczynając od marchewki (jest najtwardsza, potrzebuje więcej czasu na patelni), po chwili dodać cebulę, paprykę, na końcu pieczarkę. Gdy warzywa się zarumienią, dodać do mięsa.
  • 4. Przygotowane mięso i warzywa zalać około 1,5 – 2 litrami wody (odrobinę wody wylać na patelnię i „opłukać” ją, zbierając smaki ze smażenia, również dolać do gulaszu). Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim oraz rozgniecionymi w proszek suszonymi grzybami leśnymi.
  • 5. Gotować pod przykryciem 60-90min. Gdy mięso stanie się miękkie, gulasz zagęścić. W tym celu w miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z wodą i dolać do gotującego się gulaszu. Gdy zgęstnieje, ściągnąć z ognia.

Porady

Podawać z ziemniakami, kaszami lub pieczywem. Zamiast pieczarek można wykorzystać grzyby leśne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marchewka Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować