Gulasz z pieczarkami i marchewką

  • wyświetlono: 6720 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jesienna wariacja na temat gulaszu – bardzo aromatyczna i smaczna.

AnetaJ

Składniki

500g mięsa wieprzowego
300g pieczarek
3 cebule
3 marchewki
1 mała czerwona papryka
Kilka suszonych leśnych grzybów
Olej do smażenia
Mąką pszenna
2-4 liście laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z pieczarkami i marchewką

  • 1. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na patelni. Gdy nabierze brązowego koloru, przełożyć mięso do garnka.
  • 2. Marchewkę pokroić w talarki, cebulą i paprykę w kostkę, a pieczarki w plastry (wielkości talarków marchewki).
  • 3. Na tej samej patelni co mięso podsmażyć warzywa. Zaczynając od marchewki (jest najtwardsza, potrzebuje więcej czasu na patelni), po chwili dodać cebulę, paprykę, na końcu pieczarkę. Gdy warzywa się zarumienią, dodać do mięsa.
  • 4. Przygotowane mięso i warzywa zalać około 1,5 – 2 litrami wody (odrobinę wody wylać na patelnię i „opłukać” ją, zbierając smaki ze smażenia, również dolać do gulaszu). Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim oraz rozgniecionymi w proszek suszonymi grzybami leśnymi.
  • 5. Gotować pod przykryciem 60-90min. Gdy mięso stanie się miękkie, gulasz zagęścić. W tym celu w miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z wodą i dolać do gotującego się gulaszu. Gdy zgęstnieje, ściągnąć z ognia.

Porady

Podawać z ziemniakami, kaszami lub pieczywem.
Zamiast pieczarek można wykorzystać grzyby leśne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

pieczarkimoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylamięso wieprzowemarchewkagrzyby leśneGulasz z pieczarkami i marchewką
 

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka faszerowana mięsem,ryżem i marchewką

Dodane przez: martula85

Papryka faszerowana mięsem ,marchewką i ryżem

Paprykę możemy faszerować różnymi...

Roladki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Roladki schabowe z kurkami

Miękkie i soczyste roladki z kurkami...

Schab duszony z marchewką i kukurydzą

Dodane przez: P_Aneta

Schab duszony z marchewką i kukurydzą

Smaczna, lekka propozycja na rodzinny...

Wątróbka

Dodane przez: Beretta

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i kukurydzą...

Łatwe, szybkie i przepyszne danie...

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim

Dodane przez: igraszki losu

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim

Proste, efektowne i pyszne danie,...

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI

Dodane przez: magdzia44448

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI

Tradycyjne kotlety mielone z dodatkiem...