Gulasz z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pożywne danie z pysznych i zdrowych boczniaków.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,5 kg boczniaków
    - 1 duża cebula
    - 2 średnie marchwie
    - 2-3 duże ząbki czosnku
    - przyprawa uniwersalna
    - 2 liście laurowe
    - kilka ziarenek ziela angielskiego
    - pieprz
    - olej roślinny
    - 1 saszetka ciemnego sosu do pieczeni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z boczniaków 1. 1. Boczniami kroję na kostkę. Marchew obieram i kroję w plastry, a następnie na połówki;
    2. Do osolonej wody wrzucam połówki plasterków marchwi i gotuje aż do miękkości;
    3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. W momencie, gdy celula i czosnek zeszklą się, dodaje boczniaki, które przyprawiam przyprawą uniwersalną i pieprzem;
    4. Przygotowuję sos zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie, wlewam go do boczniaków, gdy te staną się już miękkie. dodaję liście laurowe oraz zielę angielskie;
    5. Marchew odcedzam z wody i dodaję do reszty. Całość dusze jeszcze ok. 2-3 minut.

Porady

Gulasz z boczniakó najlepiej smakuje podany wraz z ugotowaną kaszą mazurską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować