Gulasz z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Boczniami kroję na kostkę. Marchew obieram i kroję w plastry, a następnie na połówki;
2. Do osolonej wody wrzucam połówki plasterków marchwi i gotuje aż do miękkości;
3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. W momencie, gdy celula i czosnek zeszklą się, dodaje boczniaki, które przyprawiam przyprawą uniwersalną i pieprzem;
4. Przygotowuję sos zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie, wlewam go do boczniaków, gdy te staną się już miękkie. dodaję liście laurowe oraz zielę angielskie;
5. Marchew odcedzam z wody i dodaję do reszty. Całość dusze jeszcze ok. 2-3 minut.
Porady
Gulasz z boczniakó najlepiej smakuje podany wraz z ugotowaną kaszą mazurską.
Komentarze