Gulasz z boczniaków i pieczarek

4.49 (203 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

z powodzeniem zastępuje gulasz mięsny

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g boczniaków
    300 g pieczarek
    2 papryki czerwone
    1 duża cebula
    1 marchewka
    4 łyżki passaty pomidorowej
    Sól, pieprz, czerwona papryka ( 2 łyżki) , lubczyk
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z boczniaków i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki oraz pieczarki lekko opłukać pod bieżąca wodą (nie moczymy ich). Grzyby kroimy w duże kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze słupki. Cebulę siekamy i podsmażamy chwilę. Następnie wrzucamy grzyby oraz marchew i przesmażamy wszystko kilka minut. Przesmażone warzywa przekładamy do rondelka i zalewamy ciepłą woda tak aby je zakryć. Dodajemy passate pomidorową pokrojona paprykę (ja usuwam wcześniej skórkę) oraz przesmażoną na dwóch, trzech łyżkach oleju paprykę. Gulasz dusimy ok. 20 min. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz lubczykiem i zagęszczamy sos mąką rozrobiona z wodą. Gotowe danie podajemy np. z plackiem ziemniaczanym czy dowolną kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować