Gulasz z boczniaków i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczniaki oraz pieczarki lekko opłukać pod bieżąca wodą (nie moczymy ich). Grzyby kroimy w duże kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze słupki. Cebulę siekamy i podsmażamy chwilę. Następnie wrzucamy grzyby oraz marchew i przesmażamy wszystko kilka minut. Przesmażone warzywa przekładamy do rondelka i zalewamy ciepłą woda tak aby je zakryć. Dodajemy passate pomidorową pokrojona paprykę (ja usuwam wcześniej skórkę) oraz przesmażoną na dwóch, trzech łyżkach oleju paprykę. Gulasz dusimy ok. 20 min. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz lubczykiem i zagęszczamy sos mąką rozrobiona z wodą. Gotowe danie podajemy np. z plackiem ziemniaczanym czy dowolną kaszą.
Komentarze