Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru

4.48 (174 ocen)

Wołowina gotowana w wolnowarze zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje wiec w miarę jędrna i nie traci koloru.

Składniki:

  • ok 1300 g wołowiny bez kości ( u mnie łopatka)
    2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry
    3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1 szklanka bulionu wołowego
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1/4 kubek zimnej wody
    2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski
    2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki
    czosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsa
    ryż lub makaron do podania
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm.
  • 2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem.
  • 3. Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowym
  • image-01jm6io 4. Do misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć.
    Ustawić na program low i gotować 7 - 9 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie.
  • image-1actjp9 5. Po tym czasie w małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą i wodę, stopniowo dodawać , mieszając, do wołowiny. Dołożyć paprykę. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Gotować 10 do 12 minut lub do czasu lekko aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory dokładnie się podgrzeją. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Porady

Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też na patelnię dodajmy pomidory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Łopatka Mięso Papryka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować