Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru

  • wyświetlono: 3187 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wołowina gotowana w wolnowarze zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje wiec w miarę jędrna i nie traci koloru.

Stare Gary

Składniki

ok 1300 g wołowiny bez kości ( u mnie łopatka)
2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka bulionu wołowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 kubek zimnej wody
2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski
2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki
czosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsa
ryż lub makaron do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru

  • 1. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm.
  • 2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem.
  • 3. Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowym
  • image-01jm6io4. Do misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć.
    Ustawić na program low i gotować 7 - 9 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie.
  • image-1actjp95. Po tym czasie w małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą i wodę, stopniowo dodawać , mieszając, do wołowiny. Dołożyć paprykę. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Gotować 10 do 12 minut lub do czasu lekko aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory dokładnie się podgrzeją. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Porady

Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też na patelnię dodajmy pomidory.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadpaprykacebulawołowinaw wolnowarzełopatka wołowa

Komentarze

Podobne przepisy

pyszny i sycący

Dodane przez: beciiaaa

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem...

Pyszny, aromatyczny i sycący.

gulasz wołowy

Dodane przez: magdzia44448

GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI

Przepyszny i aromatyczny gulasz...

Gulasz wołowy z borowikami

Dodane przez: justi2401

Gulasz wołowy z borowikami

Ostatnio podczas grzybobrania udało...

Gulasz wieprzowy z papryką

Dodane przez: bogusia82

Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz zyskuje na smaku gdy dodamy...

Gulasz wołowy z czerwoną fasolą

Dodane przez: eluchap

Gulasz wołowy z czerwoną fasolą

Nie ma nic lepszego od najprostszego,zwykłego...

xxx

Dodane przez: capri

gulasz wołowy z suszonymi grzybami

Przepyszny klasyczny polski obiad,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE