Jesienny gulasz wołowy z dynią oraz papryką

  • wyświetlono: 1321 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dynia jet niewątpliwie królową w naszej jesiennej kuchni. Ten gulasz , tak jak większość potraw z dynią, smakuje wyśmienicie. Jest aromatyczny, rozgrzewający i pyszny. Gorąco polecam :)

10533453_606551092790890_2145939205476450569_n
  • 200min

Składniki

700 g wołowiny gulaszowej
1 średniej wielkości cebula
2 listki laurowe
2 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziarenka jałowca
500 g pokrojonego w kostkę miąższu dyni
3 papryki (czerwona, zielona , żółta )
2 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta suszonej chili
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki kukurydzianej
woda
olej do smazenia

Sposób przygotowania przepisu:

Jesienny gulasz wołowy z dynią oraz papryką

  • smażymy mięso 1. Na patelni, na rozgrzanym oleju, zrumienić cebule pokrojona w piórka, listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziarenka jałowca. Gdy cebula się zrumieni, dodać wołowinę, smażyć na średnim ogniu aż mięso będzie zrumienione.
  • zrumienione mięsko 2. Zrumienione mięso przełożyć do garnka lub rondla, w którym będzie się dusiło. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę oraz mięso, wlewamy wodę, i razem z wszystkim sosem zalewamy nasze mięso w rondlu. Dodajemy rozmaryn, ząbki czosnku, chili, sol oraz pieprz do smaku. Nie trzeba się przejmować, ze wody jest zbyt dużo. Nie jest :)
  • papryka3. Garnek przykrywamy pokrywą i dusimy/gotujemy mięso na średnim ogniu .

    Paprykę myjemy, pozbawiamy nasionek i niepotrzebnego miąższu ze środka, kroimy w większą kostkę.
  • dynia oraz papryka4. Gdy mięso będzie już PRAWIE MIĘKKIE, dodajemy pokrojona dynie oraz paprykę.
  • gulasz5. W razie konieczności dolewamy więcej wody, dodajemy paprykę w proszku, i dusimy aż mięso oraz warzywa będą mięciutkie ale nie rozgotowane. Dodajemy mąkę kukurydzianą rozmieszana z małą ilością wody, wlewamy do naszego gulaszu by się zagescil. Gotujemy/dusimy jeszcze chwile, ewentualnie doprawiamy do smaku.

    Podajemy z kasza, kluseczkami lub pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiwarzywapaprykawołowinagulaszDynia

Komentarze

Podobne przepisy

image-1o3wxc9

Dodane przez: Mariola123

GULASZ WOŁOWY Z CIECIERZYCĄ I DYNIĄ

Sycący, jednogarnkowy gulasz z...

Pumpkin Stew

Dodane przez: Gregorhspeed

Gulasz wołowy z dynią (Pumpkin Stew)

Danie z kuchni argentyńskiej, bardzo...

Gulasz wołowy

Dodane przez: rzelkazag

Gulasz wołowy z papryką (w sosie własnym)

Jesień i zima to czas kiedy nasze...

pyszny i sycący

Dodane przez: beciiaaa

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem...

Pyszny, aromatyczny i sycący.

Wołowy gulasz prowansalski - z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami

Dodane przez: Violetka76

Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem,...

Charakterystyczny smak tego jednogarnkowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE