Dynia jet niewątpliwie królową w naszej jesiennej kuchni. Ten gulasz , tak jak większość potraw z dynią, smakuje wyśmienicie. Jest aromatyczny, rozgrzewający i pyszny. Gorąco polecam :)
3 godz. 20 min
Składniki:
700 g wołowiny gulaszowej
1 średniej wielkości cebula
2 listki laurowe
2 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziarenka jałowca
500 g pokrojonego w kostkę miąższu dyni
3 papryki (czerwona, zielona , żółta )
2 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta suszonej chili
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki kukurydzianej
woda
olej do smazenia
Jesienny gulasz wołowy z dynią oraz papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni, na rozgrzanym oleju, zrumienić cebule pokrojona w piórka, listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziarenka jałowca. Gdy cebula się zrumieni, dodać wołowinę, smażyć na średnim ogniu aż mięso będzie zrumienione.
2.Zrumienione mięso przełożyć do garnka lub rondla, w którym będzie się dusiło. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę oraz mięso, wlewamy wodę, i razem z wszystkim sosem zalewamy nasze mięso w rondlu. Dodajemy rozmaryn, ząbki czosnku, chili, sol oraz pieprz do smaku. Nie trzeba się przejmować, ze wody jest zbyt dużo. Nie jest :)
3.Garnek przykrywamy pokrywą i dusimy/gotujemy mięso na średnim ogniu .
Paprykę myjemy, pozbawiamy nasionek i niepotrzebnego miąższu ze środka, kroimy w większą kostkę.
4.Gdy mięso będzie już PRAWIE MIĘKKIE, dodajemy pokrojona dynie oraz paprykę.
5.W razie konieczności dolewamy więcej wody, dodajemy paprykę w proszku, i dusimy aż mięso oraz warzywa będą mięciutkie ale nie rozgotowane. Dodajemy mąkę kukurydzianą rozmieszana z małą ilością wody, wlewamy do naszego gulaszu by się zagescil. Gotujemy/dusimy jeszcze chwile, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Komentarze