Gulasz wołowy z papryką na kaszy jaglanej

  • wyświetlono: 1531 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Najczęściej na obiad przygotowuję mięso wieprzowe: schab lub łopatkę czy szynkę. Wołowina gości u nas rzadziej, ale dzięki temu doceniamy jej smak. Mięso duszę zazwyczaj długo, na wolnym ogniu. Proponuję podanie gulaszu wołowego z kaszą jaglaną – smakuje naprawdę pysznie.

Cukiereczek
  • 4 porcje
  • 180min

Składniki

• GULASZ:
• 500g wołowiny,
• 1 duża cebula,
• 2 czerwone papryki,
• 3 szklanki wody,
• 2 liście laurowe,
• ½ łyżeczki słodkiej papryki,
• ½ łyżeczki ostrej papryki,
• 1/3 łyżeczki curry,
• Olej do smażenia,
• Sól,
• Pieprz,
• 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• KASZA:
• 200g kaszy jaglanej,
• Szczypta soli,
• 3 szklanki wody,

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz wołowy z papryką na kaszy jaglanej

  • gulasz wołowy z papryką1. GULASZ: Wołowinę kroimy w większą kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy kostkę.
  • Smażymy mięso2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy mięso i obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Mięso przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebulę. Smażymy kilka minut aż cały tłuszcz z boczku się wytopi. Cebulę przekładamy do mięsa.
  • dodajemy paprykę3. Na patelnię wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Zeskrobujemy smaczki mięsa. Zawartość patelni przelewamy do garnka. Mięso w garnka zalewamy wodą (około 2,5-3 szklanki), dodajemy liść laurowy. Całość zagotowujemy. Następnie wołowinę dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 h.
    Po tym czasie do mięsa dodajemy paprykę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 20-30 minut do miękkości papryki.
    Obie mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do gulaszu i szybko mieszamy. Gulasz zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
    Gulasz podajemy z kaszą jaglaną.
    Życzę smacznego
  • 4. KASZA: Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 750ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Kaszę co jakiś czas mieszamy. Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszapaprykawołowinagulaszkasza jaglanaobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz wołowy z grzybami

Dodane przez: czarrna

Gulasz wołowy z grzybami

Aromatyczny sosik na obiad :)

Wołowy gulasz prowansalski - z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami

Dodane przez: Violetka76

Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem,...

Charakterystyczny smak tego jednogarnkowego...

Kopytka z kaszy jaglanej

Dodane przez: Paulla91

Kopytka z kaszy jaglanej

Kopytka nieco inne niż tradycyjne,...

Babeczki z kaszy jaglanej

Dodane przez: gogusia

Babeczki z kaszy jaglanej.

Ostatnio zauważyłam bum na kaszę...

image-29kax0d

Dodane przez: Mniam1

Amur na kaszy jaglanej z batatem

Amur to delikatna ryba słodkowodna...

pyszny i sycący

Dodane przez: beciiaaa

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem...

Pyszny, aromatyczny i sycący.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE