Gulasz wołowy z papryką na kaszy jaglanej

4.5 (192 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Najczęściej na obiad przygotowuję mięso wieprzowe: schab lub łopatkę czy szynkę. Wołowina gości u nas rzadziej, ale dzięki temu doceniamy jej smak. Mięso duszę zazwyczaj długo, na wolnym ogniu. Proponuję podanie gulaszu wołowego z kaszą jaglaną – smakuje naprawdę pysznie.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • GULASZ:
    • 500g wołowiny,
    • 1 duża cebula,
    • 2 czerwone papryki,
    • 3 szklanki wody,
    • 2 liście laurowe,
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • ½ łyżeczki ostrej papryki,
    • 1/3 łyżeczki curry,
    • Olej do smażenia,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • KASZA:
    • 200g kaszy jaglanej,
    • Szczypta soli,
    • 3 szklanki wody,
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z papryką na kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz wołowy z papryką 1. GULASZ: Wołowinę kroimy w większą kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy kostkę.
  • Smażymy mięso 2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy mięso i obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Mięso przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebulę. Smażymy kilka minut aż cały tłuszcz z boczku się wytopi. Cebulę przekładamy do mięsa.
  • dodajemy paprykę 3. Na patelnię wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Zeskrobujemy smaczki mięsa. Zawartość patelni przelewamy do garnka. Mięso w garnka zalewamy wodą (około 2,5-3 szklanki), dodajemy liść laurowy. Całość zagotowujemy. Następnie wołowinę dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 h.
    Po tym czasie do mięsa dodajemy paprykę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 20-30 minut do miękkości papryki.
    Obie mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do gulaszu i szybko mieszamy. Gulasz zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
    Gulasz podajemy z kaszą jaglaną.
    Życzę smacznego
  • 4. KASZA: Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 750ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Kaszę co jakiś czas mieszamy. Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana Papryka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować