Gulasz wołowy

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Gulasz wołowy

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • mięso wołowe – 500 dag
    1 cebula
    5 ziaren ziela angielskiego
    ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    łyżka mąki do oprószenia mięsa
    łyżka smalcu
    łyżka oleju
    3 płaskie łyżki papryki słodkiej w proszku
    sól, pieprz
    ostra papryka (do smaku)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsypać delikatnie mąką. Rozgrzać olej na patelni i przyrumienić mięso. Pokroić cebulę w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać do cebuli paprykę w proszku i przesmażyć kilka minut mieszając co chwilę. W garnku zagotować około szklanki wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku. Zagotować wodę w czajniku. Mięso przesypać do garnka z wodą, Patelnie przelać odrobiną wrzątku i wlać do garnka, Cebulę wraz z papryką przesypać do garnka z mięsem, patelnie przelać odrobiną wody i przelać do garnka z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, pieprzem ziołowym. Dusić pod przykryciem do miękkości. Może to trwać od godziny do dwóch w zależności od rodzaju mięsa. Jeśli objętość sosu się zmniejszy, dolać trochę wody i wymieszać.
    Zagęszczenie sosu:
    Ziemniaka ugotować w mundurku. Obrać ziemniaka ze skórki i rozgnieść, dodać śmietanę (2 łyżki 30%) i połączyć z gulaszem, żeby zagęścić sos. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Lub łyżkę mąki rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu i gotować chwilę na małym ogniu.


    LUB:

    kopiatą łyżkę mąki wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać do sosu, zagotować. Ciągle mieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować