Drożdżówki z serem i jabłkiem prażonym

4 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, a szczególnie w połączeniu z serem i jabłkiem z cynamonem.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    220 g mleka
    40 g świeżych drożdży, pokruszonych
    100 g cukru
    500 g mąki pszennej, plus 2 duże łyżki (opcjonalnie)
    80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
    1 jajko
    ½ łyżeczki soli

    Masa serowa
    1 jajko
    60 - 80 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
    100 g śmietany, 12% tłuszczu, gęstej
    500 g twarogu, pokrojonego na kawałki
    1 białko, do posmarowania drożdżówek


    Kruszonka:
    30 g mąki pszennej
    lub 30 g mąki krupczatki
    20 g cukru
    25 g masła, pokrojonego na kawałki

    Lukier:
    200 g cukru
    40 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z serem i jabłkiem prażonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Do naczynia wsypać mąkę i cukier, dodać masło, wymieszać - rozdrobnić palcami. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.

    Ciasto:
    Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.

    Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.(musi podwoić swoją objętość).


    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w księżyce, dodać miód i cynamon, wymieszać. Przełożyć na patelnie, dodać masło i krótko podsmażyć (ok 3 min).

    Masa serowa:
    Jajko ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać twaróg, śmietanę, (można dodać łyżeczkę soku z cytryny lub skórki cytrynowej lub pomarańczowej). Wymieszać na gładką masę.


    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Z ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, z każdej części uformować płaskie placuszki (8-10 cm), ułożyć je na przygotowanej blasze, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

    W placuszkach uformować zagłębienia (na środku placuszka docisnąć dnem literatki do spodu)), następnie wypełnić je masą serową, położyć obok kilka cząstek gotowych jabłek, brzegi posmarować białkiem za pomocą pędzelka.

    Drożdżówki posypać kruszonką:

    Piec ok. 20 min (180-190°C).

    Wyjęte drożdżówki od razu polać lub za pomocą pędzla posmarować lukrem.

    Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polewać drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować