REKLAMA

Bataty faszerowane kozim serem i kurkami

wyświetlono: 210 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zdecydowanie wykwintne danie. Pyszny, słodki smak batatów jest idealny z połączeniem koziego sera i kurek. Polane aromatycznym dresingiem z orzeźwiającym sosem jogurtowym. Idealne na gorące dni i nie tylko.

opublikowany: 21.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bataty
    około 100 g świeżych kurek
    1 mała cebula
    1 cm pora
    2 ząbki czosnku
    ser kozi wędzony – dowolna ilość
    2-3 różyczki kalafiora
    natka pietruszki

    przyprawy: sól, pieprz, szczypta kminku, 2 szczypty papryki w proszku, masło, olej,


    Dresing:
    2 łyżki oliwy,
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka miodu,
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka octu balsamicznego,
    płaska łyżeczka musztardy stołowej
    sól, pieprz, 1/3 łyżeczki papryki w proszku

    Sos jogurtowy:
    mały jogurt naturalny
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka keczupu
    jeden ząbek czosnku
    szczypta soli, ½ łyżeczki soku z cytryny
    łyżka dobrego oleju (u mnie z pestek dyni)
    pieprz, ewentualnie ulubione zioła

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i schłodzić.
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 10 1. Bataty umyć, przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą, delikatnie przykryć folią aluminiową. Piec 30-40 minut - 200 stopni C. Po upieczeniu delikatnie wydrążyć miąższ. Farsz: Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kawałek pora. Po kilku minutach dodać pokrojone kurki i pokrojony kalafior. Można dodać kawałeczek papryki czerwonej. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Podsmażyć około 10 minut. Ostudzić. Po tym czasie zmieszać farsz z pokrojonym serem kozim, pokrojonym wydrążonym miąższem z batatu i natką pietruszki. Gotowy farsz przełożyć na wydrążone bataty. Zapiec do 10 minut – 200 stopni C. Po upieczeniu polać dresingiem. Podawać z sosem jogurtowym. Do sosu można dodać bazylię lub miętę.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ewelina Marcin Ewelina Marcin

Ogórki faszerowane kozim serem

Idealna propozycja na wielkanocne śniadanie ale również jako przekąska :)

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 10.02.2015 | wyświetlono: 438 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE