Korzenny torcik bez piecznia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Korzenny torcik bez piecznia

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    Spód:

    około 200 g korzennych, kruchych ciastek (herbatników)
    80 g masła – roztopionego, ostudzonego

    Krem baza:
    500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Krem czekoladowy:
    75 g gorzkiej czekolady
    75 g mlecznej czekolady
    około 300-320 g bazy krem

    Krem z białej czekolady:
    150g białej czekolady
    około 300-320 g bazy krem

    Krem na wierzch:
    1 łyżeczka cukru pudru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    około 300 g bazy krem

    Dodatkowo:
    opakowanie herbatników maślanych

    Do ozdoby:
    bezy
    czekolada – wiórki

    Sposób wykonania:
    Ciastka korzenne przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie przesypać do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i lekko docisnąć, odstawić.

    Krem:
    Do schłodzonej śmietanki dodać cukier waniliowy i mascarpone. Ubijać mikserem do zgęstnienia masy.
    Krem podzielić na trzy części. Dwie części ok 320-330 g i trzecia część – reszta kremu około 300 g.

    Gorzką oraz mleczną czekoladę, połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce.

    Białą czekoladę przełożyć do drugiej miski i również roztopić.

    Do jednej części kremu dodać roztopioną ciemną czekoladę (może być letnia) i energicznie wymieszać szpatułką na jednolity krem.

    Ciemny krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników maślanych.

    Do drugiej połowy kremu dodać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką lub mikserem.

    Biały krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników maślanych.

    Do ostatniego odłożonego kremu dodać cynamon, cukier puder i wymieszać krótko mikserem. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.

    Torcik wstawić na całą noc do lodówki.
    Wierzch ozdobić.

    Na warstwę herbatników można dodać powidło śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. Doskonale tu pasuje.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Placek Biszkopty Bezy

Korzenny torcik bez piecznia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki:

    Spód:

    około 200 g korzennych, kruchych ciastek (herbatników)
    80 g masła – roztopionego, ostudzonego

    Krem baza:
    500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Krem czekoladowy:
    75 g gorzkiej czekolady
    75 g mlecznej czekolady
    około 300-320 g bazy krem

    Krem z białej czekolady:
    150g białej czekolady
    około 300-320 g bazy krem

    Krem na wierzch:
    1 łyżeczka cukru pudru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    około 300 g bazy krem

    Dodatkowo:
    opakowanie herbatników maślanych

    Do ozdoby:
    bezy
    czekolada – wiórki

    Sposób wykonania:
    Ciastka korzenne przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie przesypać do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i lekko docisnąć, odstawić.

    Krem:
    Do schłodzonej śmietanki dodać cukier waniliowy i mascarpone. Ubijać mikserem do zgęstnienia masy.
    Krem podzielić na trzy części. Dwie części ok 320-330 g i trzecia część – reszta kremu około 300 g.

    Gorzką oraz mleczną czekoladę, połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce.

    Białą czekoladę przełożyć do drugiej miski i również roztopić.

    Do jednej części kremu dodać roztopioną ciemną czekoladę (może być letnia) i energicznie wymieszać szpatułką na jednolity krem.

    Ciemny krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników maślanych.

    Do drugiej połowy kremu dodać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką lub mikserem.

    Biały krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników maślanych.

    Do ostatniego odłożonego kremu dodać cynamon, cukier puder i wymieszać krótko mikserem. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.

    Torcik wstawić na całą noc do lodówki.
    Wierzch ozdobić.

    Na warstwę herbatników można dodać powidło śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. Doskonale tu pasuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kasza Cynamon Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować