Korzenny torcik bez piecznia

  • wyświetlono: 51 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Korzenny torcik bez piecznia

IMG_20191026_080709
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:

Spód:

około 200 g korzennych, kruchych ciastek (herbatników)
80 g masła – roztopionego, ostudzonego

Krem baza:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru waniliowego

Krem czekoladowy:
75 g gorzkiej czekolady
75 g mlecznej czekolady
około 300-320 g bazy krem

Krem z białej czekolady:
150g białej czekolady
około 300-320 g bazy krem

Krem na wierzch:
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
około 300 g bazy krem

Dodatkowo:
opakowanie herbatników maślanych

Do ozdoby:
bezy
czekolada – wiórki

Sposób wykonania:
Ciastka korzenne przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie przesypać do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i lekko docisnąć, odstawić.

Krem:
Do schłodzonej śmietanki dodać cukier waniliowy i mascarpone. Ubijać mikserem do zgęstnienia masy.
Krem podzielić na trzy części. Dwie części ok 320-330 g i trzecia część – reszta kremu około 300 g.

Gorzką oraz mleczną czekoladę, połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce.

Białą czekoladę przełożyć do drugiej miski i również roztopić.

Do jednej części kremu dodać roztopioną ciemną czekoladę (może być letnia) i energicznie wymieszać szpatułką na jednolity krem.

Ciemny krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników maślanych.

Do drugiej połowy kremu dodać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką lub mikserem.

Biały krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników maślanych.

Do ostatniego odłożonego kremu dodać cynamon, cukier puder i wymieszać krótko mikserem. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.

Torcik wstawić na całą noc do lodówki.
Wierzch ozdobić.

Na warstwę herbatników można dodać powidło śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. Doskonale tu pasuje.

Sposób przygotowania przepisu:

Korzenny torcik bez piecznia

  • 1. Składniki:

    Spód:

    około 200 g korzennych, kruchych ciastek (herbatników)
    80 g masła – roztopionego, ostudzonego

    Krem baza:
    500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Krem czekoladowy:
    75 g gorzkiej czekolady
    75 g mlecznej czekolady
    około 300-320 g bazy krem

    Krem z białej czekolady:
    150g białej czekolady
    około 300-320 g bazy krem

    Krem na wierzch:
    1 łyżeczka cukru pudru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    około 300 g bazy krem

    Dodatkowo:
    opakowanie herbatników maślanych

    Do ozdoby:
    bezy
    czekolada – wiórki

    Sposób wykonania:
    Ciastka korzenne przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie przesypać do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i lekko docisnąć, odstawić.

    Krem:
    Do schłodzonej śmietanki dodać cukier waniliowy i mascarpone. Ubijać mikserem do zgęstnienia masy.
    Krem podzielić na trzy części. Dwie części ok 320-330 g i trzecia część – reszta kremu około 300 g.

    Gorzką oraz mleczną czekoladę, połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce.

    Białą czekoladę przełożyć do drugiej miski i również roztopić.

    Do jednej części kremu dodać roztopioną ciemną czekoladę (może być letnia) i energicznie wymieszać szpatułką na jednolity krem.

    Ciemny krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników maślanych.

    Do drugiej połowy kremu dodać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką lub mikserem.

    Biały krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników maślanych.

    Do ostatniego odłożonego kremu dodać cynamon, cukier puder i wymieszać krótko mikserem. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.

    Torcik wstawić na całą noc do lodówki.
    Wierzch ozdobić.

    Na warstwę herbatników można dodać powidło śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. Doskonale tu pasuje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptplacekpolewamlecznaświątecznypysznyczkoladakorzennycynamonowykrebez pieczeiabiał

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik bez pieczenia z malinami

Dodane przez: anik9

Przepyszny torcik z malinami bez pieczenia

Bardzo łatwy w wykonaniu, do tego...

Torcik czekoladowo-truskawkowy bez pieczenia

Dodane przez: agata28

Torcik czekoladowo-truskawkowy bez pieczenia

Prosty, pyszny torcik. Poza sezonem...

Torcik bez pieczenia

Dodane przez: anita176

Orzechowo kokosowy torcik bez pieczenia

Bardzo kaloryczny ale wart grzechu

image-06sc99q

Dodane przez: Ewelina Marcin

Korzenne ciasto z gruszkami

Ciasto to propozycja dla fanów...

Korzenne ciasto z pomarańczą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Korzenne ciasto z pomarańczą

Aromatyczne, pulchne, korzenne...

Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami

Dodane przez: anjaa

Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami

Nazwa ciasta budzi zmysły, a smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE