Gulasz wieprzowy z grzybami

3.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W tym roku "wysyp" grzybów pozwolił na szaleństwa w kuchni. Ten cały ogrom nie byłem w stanie przerobić. Czasami szedłem na łatwiznę i po prostu obgotowywałem, i zamrażałem. Jednak grzyby najlepiej smakują na świeżo. Korzystając z promocji na mięso, mając pod ręką grzyby prosto z lasu powstał przepis na aromatyczny, w jesiennych klimatach, pożywny gulasz. Serdecznie zapraszam do realizacji tej propozycji w swojej kuchni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
    700 g borowików lub innych grzybów leśnych
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    250 ml zimnej wody
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz wieprzowy z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wieprzowy z grzybami 1. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę. Pokrojone w kostkę mięso dodajemy do cebuli, dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
    Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Razem z posiekanym czosnkiem wrzucamy do mięsa, oprószamy solą, dusimy przez kolejne 15 minut.
    W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy dokładnie rozprowadzając.
    Całość do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować