Gulasz pasterski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej. Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki. Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ½ kg szynki wieprzowej
    ½ kg cielęciny
    ½ kg łopatki wieprzowej
    6 średnich pieczarek
    4-5 ziemniaków
    1 marchewka
    2 czerwone papryki
    1 papryka żółta
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki smalcu lub masła klarowanego
    ½ szklanki suchej zacierki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    jarzynka lub sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    szczypta chili
    szczypta kminku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz pasterski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bsqqjg 1. Mięso opłukać, , osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić w grubszą kostkę. W szerokim garnku rozgrzać smalec lub masło klarowane, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, chwilę przesmażyć , dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz mięso, podsmażyć 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu zamieszać..
    Zalać wodą – tyle aby mięso było przykryte, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • image-1mt0pnc 2. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy, gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie, jeśli całość zrobi się bardzo gęsta dodać trochę wody i gotować, w trakcie próbować i doprawić do smaku wg gustu.
  • image-02rrjxc 3.
    Na kilka minut przed końcem gotowania wsypać suchą zacierkę, gotować 5 minut aż będzie miękka. Zestawić z ognia.
    Na talerzu oprószyć natką pietruszki.

    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Pieczarki Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować