Gulasz węgierski

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

Gulasz wieprzowy, w sosie pomidorowo- paprykowym. Lekko pikantny, choć jeśli lubimy ostrzejsze smaki, to można go doprawić bardziej.

  • 50 min

Składniki:

  • 500-600g łopatki wieprzowej bez kości
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    80- 100g koncentratu pomidorowego 30% ( mały słoiczek)
    2 łyżeczki pasty paprykowej łagodnej lub ostrej
    1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej mielonej
    2 łyżeczki majeranku
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w średnią kostkę. Natrzeć solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki mielonej.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. W rondelku rozgrzać tyle oleju, aby przykrył dno naczynia. Wrzucić cebulę i mięso i majeranek. Smażyć do miękkości mięsa, mieszając od czasu do czasu.
  • 3. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i pozostałe przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy często, aby sos się nie przypalił. Sprawdzamy ostrość, w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Gdy mięso jest już miękkie a sos gęsty to gulasz jest gotowy.

Porady

Gulasz najlepiej smakuje, z ugotowanymi gorącymi ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Gdy wyjdzie za mało sosu własnego z mięsa, można dolać trochę przegotowanej wody, i w razie potrzeby zagęścić zasmażką z mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Papryka Olej Wieprzowina

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na pyszną zupę - zupa gulaszowa oraz inne świetne danie - fasolka po bretońsku

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować