Gulasz węgierski

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany gulasz często podaje z plackami ziemniaczanymi. Jest bogaty w mięso wołowe, paprykę czerwoną oraz smaczne pieczarki.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego

    papryka czerwona
    250 g pieczarek małych
    4 ziela angielskie
    2 łyżki oleju pistacjowego
    łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    ząbek czosnku
    2 łyżki mąki pszennej
    sól himalajska
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe kroimy w niewielką kostkę, przekładamy do garnka i podsmażamy na oleju. Dodajemy ząbek czosnku paprykę obraną z gniazd nasiennych pokrojoną w kosteczkę, umyte pieczarki pokrojone na cztery części, oraz resztę przypraw. Podlewamy niewielką ilością wody, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa.
  • 2. Gulasz zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
  • 3. Podajemy gorący, życzę smacznego!

Porady

Zamiast mięsa wołowego można spokojnie użyć wieprzowiny. Idealny gulasz do placków ziemniaczanych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować