Gulasz mięsny z borowikami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W takie zimowe dni polecam coś rozgrzewającego i treściwego. Coś, co przywodzi nam na myśl jesienne, ciepłe dni, podczas zbierania darów natury w postaci grzybów. Danie 'must have' dla amatorów runa leśnego, szczególnie borowików. To danie rządzi i poleca się na Wasz stół. Ja również polecam Arek Gie

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
    800 g mrożonych borowików
    1 łyżka smalcu wieprzowego
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz mięsny z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz mięsny z borowikami 1. Mięso kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym smalcu smażymy partiami na złoty kolor.
    Na tłuszczu ze smażenia łopatki, szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek, który smażymy aż puści aromat.
    Ponownie wkładamy mięso, dolewamy 150 ml wrzątku, wrzucamy grzyby, płaską łyżeczkę soli (nie muszą być rozmrożone) i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Pamiętajmy aby co jakiś czas przemieszać i ew. dolać trochę wody, jeśli płynu będzie za mało.
    Po dwóch godzinach możemy zredukować ew. nadmiar płynu (w zależności od preferencji), do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Gulasz podajemy z posiekaną natką pietruszki.
    Danie polecam ze smażonymi na smalcu ziemniakami lub tradycyjnie z paloną kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować