Gulasz z sarny z borowikami

4.48 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Połączenie delikatnego mięsa z sarny ze słodkimi warzywami korzeniowymi oraz uroczymi malutkimi borowikami, cieszy zarówno oczy jak i podniebienie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 800 g mięsa z udźca sarny
    2 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    duża cebula cukrówka
    500 g małych prawdziwków
    świeża papryczka chili
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka musztardy
    łyżeczka miodu
    4 łyżki sosu sojowego
    majeranek
    cząber
    tymianek
    kminek, ziarna kolendry i pieprz utarte w moździerzu
    2 łyżki sklarowanego masła
    50 ml Metaxy lub koniaku
    szklanka bulionu mięsnego
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z sarny z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy musztardę, sos sojowy, miód, pokrojone chili, przeciśnięty czosnek, utarte w moździerzu kminek, kolendrę i pieprz. Całość mieszamy. Odstawiamy na godzinę by mięso przeszło przyprawami.
  • 2. Na rozgrzanym maśle partiami podsmażamy mięso. Podsmażone mięso przekładami do garnka zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu.
  • 3. Na patelni, na której podsmażaliśmy mięso podsmażamy również cebulę i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Dodajemy je do mięsa.
  • 4. Na końcu podsmażamy grzyby, lekko je rumieniąc. Je również dodajemy. Patelnię przemywamy bulionem i smaki wlewamy do mięsa. Dodajemy również alkohol.
  • 5. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około godziny.

    Na koniec gulasz doprawiamy do smaku majerankiem, cząbrem i tymiankiem.

    Podajemy z kaszą i przybrane świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować