Guacamole - pasta z awokado

4.46 (171 ocen)

  • 10 min

Guacamole - czyli pasta z awokado. Jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Odmian guacamole jest bardzo dużo, wszystko zależy od dodatków, a mogą nimi być pomidory, pietruszka i kolendra, cebula, papryka.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
    sok w połowy limonki
    jedna mała czerwona cebula (wielkości orzecha włoskiego)
    1 papryczka chili (nie musi być cała, w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
    1 ząbek czosnku
    2-3 pomidorki cherry
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Guacamole - pasta z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przekroić na pół, rozdzielić połówki przekręcając je w przeciwnym kierunku. W pestkę wbić nóż (delikatnie, to nie wymaga siły, jedynie ostrożności;) i wyjąć ją. Miąższ wydrążyć za pomocą łyżki i przełożyć do szklanej miseczki.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule obrać i drobno posiekać. Papryczkę również posiekać. Pomidory i kolendrę pokroić.
    Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki oraz pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Smacznego!

Porady

guacamole przygotowuje się bardzo szybko, nie róbcie pasty na zapas, gdyż awokado ciemnieje i pasta nie będzie wyglądała apetycznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować