Grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym z boczkiem. można użyć dowolne grzyby jakie mamy. Smakuję wyśmienicie i na ciepło i na zimno. Zapach grzybowej w formie zapiekanej jest obłędny.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:

    220 g mąki pszennej typ 500
    1/2 łyżeczki szczypta soli
    bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka
    1 jajko
    60 g masła
    1 dkg drożdży
    1/3 szklanki wody letniej

    farsz:

    50 dkg podgrzybków
    2 grzyby kanie
    10 dkg boczku wędzonego
    pieprz
    2 łyżki zupy grzybowej w proszku
    1 cebula
    2 jajka
    350 g śmietany ukwaszonej 18 %
    koper świeży
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Tarty

Grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:

    Do miski przekładam drożdże, dodaje letnią wodę, szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję, jajko, sól, oregano, bazylię i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło, i dalej wyrabiam mikserem około pięć minut. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce.

    Formę o średnicy 23 cm smaruję jej dno. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na placek większy niż średnica formy, biorę zapas ciasta jeszcze na boki. Ciasto przekładam do formy, dociskam boki.

    Farsz:

    Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję do niej boczek i smażę dalej, dodaję pokrojone kanie i przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone podgrzybki, doprawiam pieprzem. Do miski przekładam śmietanę, dodaję jajka, koper pokrojony, zupę grzybową.

    Na ciasto wylewam połowę farszu jajecznego, dodaję połowę grzybów, znowu farsz i grzyby. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 15 minut i zmniejszam na 170-180 stopni na 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Drożdże Grzyby Kanie Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować