Zupa krem ze świeżego szpinaku

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Przepyszna i bardzo aromatyczna zupa, idealna na letnie upały w dodatku jej przygotowania zajmie Wam nie więcej niż pół godziny!

  • 30 min

Składniki:

  • - Min. 250g świeżego szpinaku,
    - białą i czerwoną cebulę,
    - dwa litry bulionu warzywnego,
    - 4 duże ząbki czosnku,
    - trzy duże ziemniaki pokrojone w kostkę,
    - otarta skórka z cytryny,
    - śmietana 30%
    - przyprawy (sól, świeżo zmielony pieprz, sypki czosnek, papryka słodka ostra, tymianek, bazylia, oregano),
    - opcjonalnie: dwa jajka ugotowane na twardo.
    - siemię lniane do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Tarty

Zupa krem ze świeżego szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy w kostkę ziemniaki, czosnek i cebulę, które wrzucamy do bulionu (ok. 2l), dodajemy suszone przyprawy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy szpinak oraz startą skórkę cytryny, po czym gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie gotowy (co trwa dosłownie pare minut), wszystkie składniki należy zblendować, dodać odrobinę śmietanki i jeśli jeszcze potrzeba - doprawić do smaku. Opcjonalnie można dodać dwa przekrojone w pół jajka, tak jak do żurku.

Porady

Oto moja propozycja podania. Na środek odrobinę śmietany, na to siemię lniane, parę surowych liści i serowe pałeczki (poprzedni przepis). Smakuje wybornie! Gdy zrobiłam tą zupę odrazu wiedziałam, że będzie moją ulubioną :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować