Parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, sól, pieprz i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na długi prostokąt i pokroić na długie paski. Parówki przekroić na pół. Na plasterku sera rozsmarować ketchup, ułożyć parówkę, zwinąć i owinąć ciastem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wymieszanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Komentarze