Parówki w cieście drożdżowym

4.51 (185 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Smaczna przekąska, idealna do pracy, do szkoły lub na piknik.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 szk,
    drożdże 20 g,
    mleko ok. 3/4 szk,
    olej 1/4 szk,
    jajko 1 szt,
    cukier 1 łyżeczka,
    sól,
    pieprz,
    Nadzienie:
    parówki 8 szt,
    ser żółty w plastrach 16 szt,
    ketchup,
    Dodatkowo:
    jajko 1 szt,
    sezam do posypania,
Wystaw ocenę:

4.51 (185 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, sól, pieprz i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na długi prostokąt i pokroić na długie paski. Parówki przekroić na pół. Na plasterku sera rozsmarować ketchup, ułożyć parówkę, zwinąć i owinąć ciastem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wymieszanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować