Grzanki francuskie z dżemem owocowym, świeżymi owocami i jadalnymi kwiatkami

3.33 (3 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Grzanki francuskie to danie kuchni zero waste znane już w czasach średniowiecza. Jest to więc danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Grzanki można podawać zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnej. Moja wersja jest na słodko i w nieco bardziej eleganckiej wersji z dodatkiem świeżych owoców i jadalnych kwiatów.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • resztki pieczywa np. czerstwa bagietka, bułka francuska lub bułka wrocławska
    jajka
    mleko
    ziarna z laski wanilii
    rozkruszone ziarno kardamonu
    bułka tarta
    masło klarowane do smażenia

    do podania:
    ulubiony dżem
    świeże owoce
    listki mięty
    jadalne kwiaty u mnie floksy
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Grzanki

Grzanki francuskie z dżemem owocowym, świeżymi owocami i jadalnymi kwiatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko rozmącamy widelcem z jajkami, wanilią i kardamonem.
    Czerstwe pieczywo kroimy w kromki. Zanurzamy przez chwilę w mleku z jajkami. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na klarowanym maśle.

    Podajemy z ulubionym dżemem, posypane świeżymi owocami, listkami mięty i jadalnymi kwiatami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować