Grzanki czosnkowe

  • wyświetlono: 887 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Grzanki czosnkowe dobrze smakują nie tylko jako przekąska do piwa, ale także jako dodatek do sałat z winegretem. Można je zrobić również z ciabatty lub pszennego chleba.

20171220_123517
  • 12 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

1 czerstwa bagietka
1/4 kostki miękkiego masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii lub natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Grzanki czosnkowe

  • Grzanki czosnkowe1. Masło dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz bazylią lub natką pietruszki.
  • Grzanki czosnkowe2. Bagietkę pokroić na kromki - od tego jak pokroimy zależy ilość porcji. Następnie kromki smarujemy przygotowanym masłem.
  • Grzanki czosnkowe3. Kromki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż grzanki się zrumienią.
  • Grzanki czosnkowe4. Podawać gorące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzankiczosnekbagietki

Komentarze

Podobne przepisy

Grzanki z pieczarkami i żółtym serem

Dodane przez: JustKuchcik

Grzanki z pieczarkami i żółtym serem

Smaczne grzanki z bułek grahamek...

Hummus z kurczakiem i grzankami

Dodane przez: monika016

Hummus z kurczakiem i grzankami

Pomysł na pyszną kolację!:) Hummus...

cukinia

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Cukinia w serowej panierce z sosem czosnkowym

Taka serowa propozycja odmieni...

Cukiniowe krążki

Dodane przez: kada

Cukiniowe krążki z twarogiem i sosem czosnkowym

Pyszna, aromatyczna, chrupiąca...

bagietka czosnkowa

Dodane przez: gnomcio

Chrupiąca bagietka czosnkowa z pomidorem...

Pyszna i szybka przekąska z bagietki...

Faworki mięsne z dipem czosnkowym

Dodane przez: Violetka76

Faworki mięsne z dipem czosnkowym

Mięso z piersi kurczaka smażone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE