Zupa czosnkowa z serem i grzankami

4.8 (182 ocen)

Kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca. Popularna u naszych południowych sąsiadów tzw. česneková polévka. Wyśmienita zupa w swojej prostocie i smaku.

Składniki:

  • - 2 litry bulionu
    - 8-10 ząbków czosnku
    - 2 średnie cebule
    - 2 opakowania serka topionego śmietankowego po 100g
    - 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
    - żółty ser do posypania
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.8 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki Ser

Zupa czosnkowa z serem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy bulion. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony drobno czosnek. Chwilę smażymy na patelni. Z bulionu wyjmujemy mięso, po czym wrzucamy cebulkę i czosnek. Dodajemy serki topione, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Chleb tostowy kroimy w kostkę i wkładamy do opiekacza, bądź podsmażamy na patelni po cebuli i czosnku, aż się zarumieni. Naszą gotową zupę miksujemy blenderem, po czym wyciskamy jeden, świeży ząbek czosnku i dodajemy do zupy, dla uzyskania lepszego smaku i aromatu. Do miseczek nalewamy zupę, dodajemy grzanki i posypujemy serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować