Gruzińskie pierożki po polsku

0 (0 ocen)

Uwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam przygotować gruzińskie chinkali w polskim wydaniu. Delikatne drobiowe mięso, bulion i dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i obłędny w smaku!

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    1 jajko
    0,5 szklanki wody
    Szczypta soli
    Farsz:
    250 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    0,5 szklanki bulionu drobiowego
    Pęczek natki pietruszki
    Sól
    Pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Gruzińskie pierożki po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jo9k0f 1. Do miski wsypujemy mąkę oraz odrobinę soli. Na środku robimy dołeczek, wbijamy jajko. Powoli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy miską aby ciasto odpoczęło 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży placek, minimalnie grubszy niż do tradycyjnych pierogów. Następnie wycinamy koło o średnicy około 10 cm.
    Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy i wyrabiamy z mięsem. Dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • image-15n1alr 2. Farsz układamy na środku każdego kółka (około 1 łyżkę). Każde kółko zwijamy na środku i robimy takie jakby zakładki.
  • image-0ky3r8n 3. Górę okręcamy, tak aby było za co złapać podczas jedzenia. Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 10-12 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe obsypujemy dodatkowo pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Chinkali (gruzińskie pierożki)

To może cię zainteresować