Gruszki w syropie

4.94 (147 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gruszki w słodkim syropie doskonale nadają się do ciast czy tortów. Ja osobiście zazwyczaj używam ich do tortów oraz galaretki, bo są ekologiczne i naturalne.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek
    1 litr gorącej wody
    2 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe lub 2 laski wanilii
    1 cytryna
    goździki (3 szt.na słoik).
Wystaw ocenę:

4.94 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Przetwory Kompot

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki w syropie 1. Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na 4 części i wydrążamy środek nasienny.
    Zagotować wodę z cukrem, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym oraz goździkami. Włożyć gruszki i gotować 15 minut. Gorące gruszki wkładać do wcześniej przygotowanych słoików i zalać ugotowanym syropem. Ranty słoików dokładnie oczyścić i zakręcić. Słoiki postawiać do góry dnem. Można dla pewności pasteryzować od zagotowania wody jeszcze przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować