Gruszki w słodkim syropie doskonale nadają się do ciast czy tortów. Ja osobiście zazwyczaj używam ich do tortów oraz galaretki, bo są ekologiczne i naturalne.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg twardych gruszek
1 litr gorącej wody
2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe lub 2 laski wanilii
1 cytryna
goździki (3 szt.na słoik).
Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na 4 części i wydrążamy środek nasienny.
Zagotować wodę z cukrem, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym oraz goździkami. Włożyć gruszki i gotować 15 minut. Gorące gruszki wkładać do wcześniej przygotowanych słoików i zalać ugotowanym syropem. Ranty słoików dokładnie oczyścić i zakręcić. Słoiki postawiać do góry dnem. Można dla pewności pasteryzować od zagotowania wody jeszcze przez 10 minut.
Komentarze