Gruszki w syropie

  • wyświetlono: 1593 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Gruszki w słodkim syropie doskonale nadają się do ciast czy tortów. Ja osobiście zazwyczaj używam ich do tortów oraz galaretki, bo są ekologiczne i naturalne.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 kg twardych gruszek
1 litr gorącej wody
2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe lub 2 laski wanilii
1 cytryna
goździki (3 szt.na słoik).

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gruszki w syropie

  • Gruszki w syropie1. Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na 4 części i wydrążamy środek nasienny.
    Zagotować wodę z cukrem, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym oraz goździkami. Włożyć gruszki i gotować 15 minut. Gorące gruszki wkładać do wcześniej przygotowanych słoików i zalać ugotowanym syropem. Ranty słoików dokładnie oczyścić i zakręcić. Słoiki postawiać do góry dnem. Można dla pewności pasteryzować od zagotowania wody jeszcze przez 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastogruszkijesieńzaprawykompotgruszki w syropie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jeden słoiczek zrobiłam z ogonkami, świetnie się będą prezentować takie gruszki w deserach

Dodane przez: ankamg3

Gruszki w syropie

Świetny a zarazem prosty sposób...

Gruszki w syropie

Dodane przez: Czarnaewelinka

GRUSZKI W ZACHWYCAJĄCYM SYROPIE Z NUTĄ CYNAMONU...

Gruszki w tym syropie są przepyszne....

Gruszki w syropie z pigwą

Dodane przez: bienpyt

Gruszki w syropie z pigwą

Robię je każdego roku, gruszki...

oki

Dodane przez: ewcia8357

Gruszki w syropie

na zimę

Tak wygladaja gotowe gruszki w sloikach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gruszki w syropie.

Pyszny orzezwiajacy napoj na upalne...

Gruszki w syropie

Dodane przez: JOANNA55

Gruszki w syropie

do deserów i na kompot, po rozcieńczeniu