Gruszki w syropie

4.5 (152 ocen)

Wspaniały sposób na zamknięcie smaku gruszek w słoiku.Doskonałe do ciast,deserów i sałatek owocowych.

Składniki:


  • 3kg gruszek twardych
    1kg cukru
    1,5 litra wody
    2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru waniliowego domowego
    3-4 łyżeczki soku z cytryny
    3-4 goździki na słoik
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki musimy obrać,przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne z pestkami.
    Zagotować 1,5 l wody z cytryną,cukrem waniliowym i cukrem.Do tej zalewy włożyć gruszki i gotować ok 1/2 godziny aż się zeszklą.Gorące wkładać do wcześniej przygotowanych słoików,dodać po 3-4 goździki,zalać wrzącym syropem i szybko zakręcić.Słoiki stawiać do góry dnem.Nie musimy już pasteryzować.

Porady

Gruszki z goździkami doskonałe są do ciast korzennych.Jeśli chcecie wykorzystać je do kremowo-tortowych ciast wystarczy zrezygnować z dodania tychże goździków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować