Gruszki w syropie

4.5 (169 ocen)

Bardzo smaczne gruszki w syropie. Fajnie tak zimową porą, otworzyć słoiczek gruszek i zjeść.

Składniki:

  • 2 kg - twardych gruszek
    2 - litry wody
    80 dag - cukru
    goździki
    kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na cząstki.
  • 2. Następnie włożyć gruszki do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
  • 3. Słoiki wyparzyć, układać owoce do słoików, wkładać po dwa gożdziki do każdego słoika.
  • 4. Zagotować wodę z cukrem. Zalać gorącym syropem gruszki, zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować