Gruszki a la Richelieu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Apetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można ją serwować również na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szkl ryżu
    1/2 szkl orzechów laskowych
    3 łyżki płatków migdałowych
    4-5 soczystych gruszek
    4-5 łyżek brzoskwiniowego dżemu
    3 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki cukru kryształu
    masło do smarowania tortownicy
    3-4 łyżki zmielonych biszkoptów
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki Jajko

Gruszki a la richelieu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w słupki.
  • 3. Orzechy i migdały siekamy nożem na mniejsze kawałki. Mieszamy z ugotowanym ryżem.
  • 4. Tortownicę o wymiarach 21 cm smarujemy masłem i obsypujemy zmielonymi biszkoptami. Jeżeli jest nieszczelna możemy wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia.
  • 5. Na dno wykładamy połowę ryżu, na nim układamy pokrojone gruszki. Równomiernie rozprowadzamy dżem brzoskwiniowy. Przykrywamy pozostałym ryżem. Dokładnie wyrównujemy powierzchnię.
  • 6. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Wylewamy na zapiekankę. Z białek ubijamy pianę. Możemy dodać odrobię soli. Wykładamy na wierzch i posypujemy cukrem kryształem.
  • 7. Zapiekamy 20-30 minut w 180 stopniach.

Porady

Migdały możemy zastąpić ekstraktem. Jeżeli nie mamy dżemu brzoskwiniowego możemy użyć świeżych owoców lub z puszki. 4 brzoskwinie miksujemy na mus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować