Jajka z farszem w stylu sosu tzatziki. Świetna propozycja na śniadanie, kolację lub imprezową przystawkę. Jajka szczególnie godne polecenia jako nowinka na wielkanocnym stole.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
4 nieduże ogórki gruntowe (łącznie 240 g)
3 – 4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej melisy
1 łyżka posiekanej szałwii
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Jajka faszerowane a la tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki posiekać, wymieszać ze szczyptą soli i pozostawić na co najmniej 30 min. Następnie przełożyć na sito i dokładnie osączyć.
Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do miski, po czym utrzeć z jogurtem. Dodać ogórki, obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, zieleninę i chilli – wymieszać. Wsypać przyprawy do smaku i ponownie wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić białka jajek.
Komentarze