GRILLOWANY KURCZAK Z WARZYWNYM TAGLIATELLE I PRAŻONĄ W CYDRZE BIAŁĄ KASZĄ

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dziś mam dla Was przepis na przepysznego, soczystego kurczaka ( oczywiście na ostro, bo tak lubię najbardziej ) z warzywnym tagliatelle i białą kaszą gryczaną prażoną na cydrze.Jest nie tylko smacznie, ale i zdrowo!

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    MIĘSO:

    * filet z kurczaka – 100 g

    * świeża chili – 0,5 szt

    * czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżka

    * jogurt naturalny – 1 łyżka

    * sól, pieprz czarny, papryka słodka – po 1 łyżeczce

    * oliwa z oliwek – 1 łyżka

    TAGLIATELLE WARZYWNE:

    * cukinia – 50 g

    * marchew – 50

    * upieczony burak – 30 g

    * sól do smaku

    DODATKOWO:

    * kasza gryczana biała – 3 czubate łyżki

    * szalotka – 1 szt

    * cydr – 250 ml

    * bulion warzywny – 150 ml

    * oliwa z oliwek – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tagliatelle Grill

Grillowany kurczak z warzywnym tagliatelle i prażoną w cydrze białą kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Z posiekanego chili, czosnku , soli, pieprzu , papryki, jogurtu i oliwy robimy marynatę.

    Wkładamy oczyszczonego, lekko rozbitego i lekko naciętego kurczaka, zawijamy w folię i marynujemy ( im dłużej w marynacie tym smak będzie intensywniejszy).

    Po zamarynowaniu układamy na grillu i smażymy kilka minut a każdej strony.

    TAGLIATELLE WARZYWNE:

    Z oczyszczonej cukinii i marchwi za pomocą obieraczki wycinamy paski.

    Gotujemy na parze przez kilka minut ( aż będą al dente ), posypując odrobiną soli.

    Z upieczonego buraka wycinamy „gałki”

    DODATKOWO:

    Cebulkę siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy kaszę gryczaną, przesmażamy i zalewamy cydrem.

    Całość przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż cydr odparuje.

    Po wyparowaniu cydru kasza podlewamy bulionem warzywnym i prażymy do momentu aż będzie al dente.

    CAŁOŚĆ:

    Grillowanego kurczaka podajemy z kaszą i przygotowanym warzywnym tagliatelle.

    Dekorujemy kuleczkami wyciętymi z buraka.

    W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Pycha!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować